fredag 15 februari 2013

Cadillac Eldorado Convertible 1976


Idag drog vi en Cadillac Eldorado Convertible 1976 genom Bilprovningens nålsöga.  Bilen är inköpt på Hersey höstmarknad och nu äntligen färdig för sommarens bilträffar och lyxkörningar. 
Jag fann att Cadillac 1976 sålde all time high 1976 dvs aldrig tidigare hade de sålt så många bilar under ett modellår. Hela 309139 bilar sålse Cadillac som årsmodell 1976 i sex olika modellutföranden där den mest omtalade är den vi  tittar på idag  nämligen Eldorado Convertible 1976.
GM gick ut 1976 och sa detta är sista året vi tillverkar Convertible  ”Last built American convertible” och de lyckades marknadsföra Cadillac på ett sånt sätt att  hela 14000 exemplar av denna modell såldes.
Alla förståsigpåare visste att detta kommer bli en samlarbil och nypriset på drygt 11000 USD steg  och steg under året den såldes så två månader efter att den slutats tillverkas såldes de för priser upp till 25000 USD.  Förståsigpåarna hade fått rätt i sin bedömning att detta var den perfekta investeringen och de hade rätt om än en kort stund för priset sjönk och bilarna blev mer och mer svårsålda och idag betalar man ca 10000 USD för en bil i perfekt skick som rullat max ett par tusen mil.  En annan frän grej är att den gigantiska v8 motorn på 500 kubiktum  (8,2 liter) var då världens största serietillverkade bilmotor och den fanns bara i Eldoradomodellerna. 1976 var sista året för denna motorgigant sen bklev de mindre…..
Till Sverige har det innan denna hunnit bli ett gäng från Trelleborg i Söder till Malmberget i norr  Visby i öster ock nu vår nyaste 1976a som hamnar lånt västerut nämligen Orust. I Sverige finns nu exakt 85 exemplar av denna modell men ett fåtal lär vara lika vacker som detta fina lågmilsexemplar. Orten där det kryllar av denna bil är Bromma här hittar vi tre ex en röd och två blå.
Något som förvånade mig är att den är stor……  570 cm lång 203 cm bred tjänstevikt på 2450 kilo har torisionsfjädring fram, nivåreglering bak, katalysator och all utrustning bilen är i superduperskick och ägaren är nöjdare än nöjd.

Till sist så måste jag berätta att 1983 återupptog Cadillac tillverkning av Convertible bilar och då samlade sig sura Eldorado Convertible 1976 i grupp och stämde GM för vilseledande reklam då de faktiskt sagt och lovat att 1976 var sista året. Men att slås mot giganten var inte lyckat då de förlorade målet…… inom ett år kommer ett filmat reportage och ett reportage om denna bil….