onsdag 20 februari 2013

SAKNAD TEXT A12 1969

AV NÅGON ANLEDNING KOM EJ TEXTEN MED FRÅN IGÅR HÄR ÄR DEN


En svensk kille har haft en dröm i många år om att hitta en riktig Racerbil och hans krav har varit rätt bestämda 

Ska va Mopar  Muscle Car 1968 till 1971

Ska va 440 motor med six pack

Ska va diffad kraftig axel

Ska va Four on the floor

Så ringer han för ett par veckor sedan från hans jobb i Tyskland och hojtar ropar och skriker jag har hittat min bil den är helt jävla underbar…….. efter en timme i telefon förstår jag att han menar allvar och att hans val av bil föll på en Plymouth Road Runner 2dr stolpe 1969 med det unika A12 paketet.

Plymouth erbjöd denna bil till sina Raceköpare  615 exemplar byggdes ich de flesta med manuell låda. Bilen släpptes i Februari 1969 och fanns alltså tillgänglig bara ett par månader. Plymouth uppgav att motorn gav 390 hkr NHRA bestämde att hastkraftsantalet var 410 hkr och det var troligen också i minsta laget.

Plymouth Road Runner Two-Door Sedan 6P with A12 package kom med bland annat följande originaltillbehör

Glasfiberhuv som saknade huvgånghjärn och huvlås den sattes fast med hood pins…. vilket var den enda bil som kom på detta sätt från en Chryslerfabrik detta år (okänt om andra år)

Potent 440 motor med  Holley sixpack förgasare på ett  Edelbrock Aluminium insug på dryga 390 hästar

15X6 fälgar med kromade hjulmuttrarG70-15 Goodyear Polyglas däck med röd small rand

Dana 4.11:1 diffad bakaxel

11 tums trummbromsar runt om

Bilen var byggd för Race och inget annat inget var stoppat på  bilen om det inte gjorde att den skulle gå fortare….

¼ milen avverkades på 13,88 sekunder

Av någon anledning fanns bara svart och vit inredning att tillgå och i slutet av den tre månader långa försäljningen kunde man även få Vinyltak.

Lyxen på bilen är Vinyltak, värme och Radio annars är inget option pålagt men ingen av de kända A12orna i världen saknar dessa två option (Värme och radio) så  det är bara nått som första köparen fick betala några dollar extra för…

För övrigt kunde A12 paketet även fås på Dodge Coronet samma år och även på HT bilar men HT bilarna var tyngre och därmed även långsammare. Bilarna  köptes på Fredag och vann Dragracing titlar på Söndag  These where the days som jänkarna skulle sagt.

A12 kallades också för Race Track Warriors som ju är ett passande namn.

Det sägs också att med rätt Chaufför är Plymouths A12:a snabbare än Chryslers mega maskin 426 Hemi. Om vår tysklandsjobbande vän är den rätte återstår att se. Bilen har rullat ca 400 mil sedan helrenovering och vi får hoppas det blir många fler när den väl anländer Sverige.

Vi fick fajtas med en amerikan som också ville ha denna bil men med tur och övertalningsförmåga lyckades vi med bedriften att sopa hem ännu en dyrgrip till Sverige.

I vinter kommer den till Sverige och då kommer vi legalisera den i Göteborg och jag måste se till att filma när Bilprovningen provkör för dom gillar att gasa………

Själv kommer jag sitta i timmar bakom ratten och låtsas köra så vindrutan blir alldeles blöt….. på insidan då! Jag har inte råd att köra sönder en sån här…..

Men för oss är det nu Bara Plymouth Roadrunner Two-Door Sedan 6P som är intressant och av exakt denna modell tillverkades det 33743 exemplar och den minsta motorn som ingick i baspriset 2945 USD  var en 383kubiktums V8:a på 335 hästkrafter och den med mest hästkrafter var 426 Hemi på 425 hästkrafter sen var det då ett A12 paket som kom Februari 1969 som vå bil är rustad som och den hade en motor 440  sixpack på 390 hästar.

I Sverige finns det idag hela sjutton två dörrars stolpe Road runners och  vi vet att vanligaste färgen är svart (3st) men vi vet också att en är en A12 Clone (som från fabriken hade minsta motorn)

Sen vet vi att det rullar två med den härliga motorn 426 Hemi och det är originalbilar med 425 hästar från dag 1. Vi vet att bilen som köpts är bland det häftigaste på två hjul……

Bilen skeppas med Nordtrafik till Sverige welcome home to Race country number 1

Ovan Story redan tidigare publicerad på bloggen men nu är den här det är på riktigt jag har känt klämt å den är så där jävla extra frän…….. den här kommer synas i frantiden, Tro Mig…..