måndag 27 maj 2013

A FORD 1929Henry Ford tillverkade  sin första serietillverkade bil den 16 Juni 1903 alltså exakt 110 år sedan, den hette Ford Model A Runabout sen kom Ford i bokstavsnya modeller väldigt snabbt fram till i September 1908 när  Ford Model T introducerades där förutom ratt och pedaler även ingick 3 fotogenlampor två  på varje sida och en bak.
1908 På Optionlistan fanns Vindruta, lyktor fram (karbidlyktor), snökedjor, stötfångare, hastighetsmätare fanns några tillval till men från fabrik var det en mycket enkel bil Ford Model T .
Ford Model T Inbringade extrema pengar  till Ford Motor Company under sina 20 produktionsår. Man tillverkade mer än 15 miljoner Ford Model T.
Klokt investerades en del av vinsten i en ny bilmodell och Henry Ford tyckte den var så briliant och bra så den helt nya modellen fick helt enkelt heta Ford Model A kom att tillverkas åren 1928 till 1931 i en rad olika utföranden.
En god vän i USA Har nu skickat mig ett gäng bilder på en Ford Model A årsmodell 1929 som han vill sälja. Bilens tidigare ägare har renoverat den för över 25000 USD .
Bilen har helrenoverad originalmotor och går kanon, sen  har en växelströmsgenerator 12 volt monterats. Dessutom är tändningen med fördelare utbytt mot en modernvilket gör att man bara startar och stänger av den med nyckeln. Allt runt om i bilen belysning, mätare startmotor osv är original men numera 12 volt. Växellådan är en treväxlad  låda som är helsynkroniserad. Bromsarna är hydraliska trumbromsar runt om.
Bilen har modernare material i  inredningen vilken gör den  härlig att åka i.
Man kan åka i 100 km/h hur långt som helst Motorn anpassad för blyfri bensin.


Efter att den är regbesiktigad i Sverige är den både befriad från besiktning och fordonsskatt för all framtid……. Försäkring hel kostar 700 per år.
I Sverige finns idag 262 exemplar registrerade av A Ford årsmodell 1929 vanligaste färgen är så klart Svart som hela 40 exemplar är. Finns på platser från Trelleborg i Söder (en Svart) till Övertorneå (Mörkblå)  men ingen av dessa lär vara så lättkörd som vår väns i Amerika!

Han begär 16.500 USD vilket är  nästan löjligt billigt. Gillar du bilen kontakta mig så förmedlar jag gärna kontakten.

Något att köra till Kyrkan på Söndagen…….eller till sjukstugan på Måndag…….