onsdag 16 mars 2016

Buick Electra 225 Limited 1973


Allt är inte nyimporterat som glider förbi sidorutan den här bilen  hittade vi ett snår på resa genom de mörka skogarna på väg att göra en besiktning på en ”vanlig” usabil occh just den här är inte vanlig men det var ett rent nöje att titta på dess historia.

Bilen är en Buick Electra 225 Custom Limited Two-Door Hardtop Sport Coupe 6P 1973 som kom att tillverkas I 44328 exemplar och den kostade I basutförande från fabrik  4993 USD i Sverige finns utöver detta skogsvrak tre exemplar registrerade av exakt denna modell.

Just den här karossen byggdes ihop under första veckan i Oktober 1972 på Body By Fishers karossfabrik i Wilmington, Delaware, USA. Bilen byggdes sen samman som Buick 1973 nummer 4094 på Buicks sammansättningsfabrik i samma stad. Efter att bilen färdigställts kom  den att transporteras till Sverige där detta skall ha varit den enda Limited 1973an som såldes ny i Sverige i 2dr HT utförande.

Bilens första ägare kom att bruka den  första gången  Måndagen den 22 Januari 1973 han körde den under ca 5 år och han lägga ca 12000 mil bakom sig. Någon av de åtta ägarna har  troligen bytt tak på bilen då den original hade en HT ruta men numera har en opera ruta troligen från Cadillac okänd årsmodell. Genom åren kom den att totalt få åtta ägare där den sista? Kom att köpa den Torsdagen den 22 Mars 1984. Bilen hade nog nu börjat bli sliten men inte sämre än att den klarade en kontrollbesiktning  för ganska exakt 30 år sedan Fredagen den 16 maj 1986

Sommaren 1986 kan vi nog gissa att detta var en bil som gick på raggen, sliten med rostskador och bilens sköna lyxlook  var sedan länge borta. Lördagen 29 November 1986 var sista dagen bilen var i trafik och aldrig mer lär vi få se den på raggen? Nu när vi hitta den betecknar  jag den som skogsvrak trots att den står parkerad direkt utanför dörren i ett hus som också varit exklusivt i en svunnen tid

När man tittar in i bilen på instrumentbräda och säten kan man om man är tyst höra musiken och skrålen, skratten och Glädjen från en tid som varit. Skogsvrak gör bilmänniskor glada  så länge än kommer folk som passerar  få ta del av detta trevliga bilvrak någonstans i Sverige. Man önskar den kunde berätta om varför taket är bytt och varför den ställdes bort när den bara var 16 år ung. Bilvrak sätter igång frågor och funderingar…..KUL!!