söndag 30 september 2012

DODGE POLARA CUSTOM 1972


Intressant läsning om Dodge polaran

Bilen lämnade Fabriken i staden Newark i delstaten Delaware söder om New York nästan så långt österut du kan komma i USA tillsammans med minst fem andra bilar med exakt samma modellbeteckning nämligen Dodge Polara Four-Door Custom Sedan  6P. (Tillverkad i 19739 exemplar och kostade i USA i basutförande 3528 USD

Samtliga sex bilar  var utrustade med en Dodge V8:a på 318 kubiktum  (2 portare) som gav 150 hästkrafter vid 4000 RPM

Samtliga sex bilar  var 557cm lång 202cm bred och hade en hjulbas på nästan 309cm.

 

Alla sex bilarna gick på samma båt och till generalagenten i Sverige.

De fyra sista av de sex såldes ut i handeln utan modifikation annat än anpassning till svenska regelverket.

De två första bilarna som lossades gick till en okänd karosserifabrik  där de byggdes om till Limousiner där längden förlängdes med 78 centimeter  så total längden blev 635.  Och med ett ett extrasäte fick bilen ytterliggare 3 sittplatser.

En av de två Limousinerna var Mörkblå och denna fick ett hårt liv i Sverige med många hårda år på raggen  där mer än ett dussin njutit av att äga en riktig jänk över sex meter.

Den andra som är på bild användes däremot som direktionsvagn  fram till 1978  då en privatperson köpte den men han sålde den vidare redan efter ett år  till nuvarande ägare som köpte den härliga bilen  Måndagen den 17 September 1979.

Tänk om vi skulle fått alla dessa sex bilar på samma ställe nån gång under 2012 exakt 40 år efter att de tillsammans lämnade löpande bandet på Chrysler fabrik. Vilka bilder det skulle bli….

Fotot taget av Joakim Laren