tisdag 12 mars 2013

PONTIAC GRAND PRIX 1965


Pontiac Grand Prix  1965

 

Pontiac Grand Prix Two-Door Hardtop Coupe 5P 1965

 

Vi har idag en bil som artikelförfattaren är väldigt svag för  både I märke och skick. Pontiac 1965 Patinerad bil.

Bilen är körd i Trafik på Los Angeles gator  till dess att den köptes och skeppades till Sverige. Jag hoppas att den Svenske köparen fortsätter serva och köra den som den är för att renovera denna bil tar många år och kronor samt kraft i anspråk .

Och smaken är ju som baken men visst är det trevligt att se bilar i olika skick på våra träffar, det gör att både rika och fattiga kan samlas runt vår härliga hobby, sen innebär det inte att bilen skall göras anskrämlig utan putsa det som går putsa å kör å njut av det Du har så får både Du och alla andra njuta av Din bil.

Det fanns Fyra olika serier av stora Pontiac 1965,  Catalina, Star Chief och Bonneville samt Grand Prix. Grand Prix var den dyraste av de fyra modellerna och kostade i basutförande 3426 USD räknades också som den stora distinkta snabba Pontiacen. Motorn var på 325 hästkrafter tagna ur en V8:a 389:a me fyrportare. Motorns utförande delades med stora Bonneville men Grand Prixen var snabbare då den är lättare än tunga Bonneville och dessutom hade  utväxling som gynnade snabbare acceleration. Option motorn var  samma i alla stora Pontiacs 1965  och man kunde som mest få (i alla stora Pontiac) en 421:a med six pack förgasare som gav 376/5500 hästkrafter då blev de ryt i grejorna.

 

Men nu till själva objektet en ljuvligt Trevlig bil.

Andra veckan i Mars 1965 alltså exakt 48 år sedan så tillverkades denna härliga vagn  på fabriken i South Gate i Los Angeles California USA.

Det var den 7607 Pontiac Grand Prixen som Pontiac satte ihop som årsmodell 1965  på denna fabrik  av totalt producerade  57881 bilar.

Bilen lackerades i den ljusgula färgen Mayfair Maize och  den färgen har den fortfarande men Californiens starka strålar har  tagit lystern ur färgen och nu skiner den vit och liknar mer vad som är California vit på en Volvo Amazon.

I Sverige finns det idag 74 exemplar av exakt denna modell.

Av dessa 74 har 68:a exemplar klarat regbesiktningen

Av dessa 74 är det hela 15 exemplar som var i någon blå nyans vid regbesiktningen

Sex exemplar har för registrerats

60 talet registrerades 5 exemplar

70 talet registrerades 4 exemplar

80 talet registrerades 2

90 talet registrerades 10

00 talet registrerades 40

10 talet har hitintills registrerats 13

Kan ju aldrig bli för mycket Pontiac………..
FLER BILDER PÅ USABIL.NU FACEBOOK sida