onsdag 2 januari 2013

PETERBILT 1966


FRÅN EN HÅLA TILL EN ANNAN

1939 grundades företaget Peterbilt av en kille i Oakland California som hette Peterman och under många år så var det en av de två stora lastbilstillverkarna DAF TRUCKS N.V är idag ett dotterbolag till den Amerikanska lastbilskoncernen PACCAR INC, i vilken både Kenworth och Peterbilt ingår. Men de vi intresserar oss för är de som är byggda i USA av Amerikaner när det ägdes av Jänkarna
Första Peterbilten som fortfarande är registrerad i Sverige registrerades här först den 25 Oktober 1996 men det har kommit in många de senaste åren och fler är på väg men vid sista räkningen var det 21 registrerade Peterbilt där den äldsta var en 1950 årsmodell en 281:a och den nyaste en 1975a en 359:a. Vår bil är en 1966 årsmodell tillverkad i Newark California och när den registreras under 2013 kommer det att bli det vara en av de äldsta endast fyra som är äldre finns i registret.
På de som redan registrerats finner vi följande fakta
Längd mellan 700cm till 980cm
Bredd mellan 240cm till 250cm
Tjänstevikt mellan 7000kilogram till 9500 kilogram
Tankrymd mellan 320liter till 1600liter
Alla är Dieseldrivna
Effekt mellan 320 hkr och 450 hästkrafter
En god vän ringde mig och berätta att han leta en Peterbilt i USA och efter några djupdykningar inom olika bilar så kom det så upp en i en liten liten håla i Idaho i USAs nordvästra hörn på gränsen mot Canada och säljaren hade denna fina 66:a. Efter många samtal med alla i familjen i den lilla byn Pollock så lyckades vi komma överens om både pris och hur betalning skulle ske. Säljaren fick åka 60 kilometer till närmsta samhälle och prata med den lokala banken som vi sen fick ringa för att få deras kontaktuppgifter men allteftersom så löste det sig. Köparen som också bor i en liten byhåla utanför Östersund var mycket nöjd med köpet och tänkte flyga över och köra den till New York (enkel väg 420 mil) men förståndet tog överhand över äventyrslustan så vi nyttjade våra vänner i West Virginia som bokade en billig inlandstransport sen när den nått WV så kommer det lastas en vterancheva på flaket som då får åka hem på delad kostnad med Peterbilten så framåt sommaren lär vi få stå å hålla utkik efter amerikabåten när den anländer Göteborg.
Min gode vän som är en orädd sådan log när han såg bilderna på sin nya truck som lastades i Idaho på nyårsafton och som i detta nu korsar USA den 8 Januari anländer den Morgantown i West Virginia och då har ju ändå bara äventyret börjat…..


 Runda enkelyktor är snyggt vanligaste färgen är Röd i Sverige hela 25% är det
 Följer med lite extra inredningsdetaljer för det behövs för komfortens skull
 Hej då Idaho

Go East inom 9 dygn är den i West Virginia